A nedves, ízletes és egyébként olcsó takarmányt az állatok szívesen fogyasztják. A silózással több tápanyagot tudunk megőrizni, mint szénakészítéssel. A silózás során a levélrészek nem töredeznek le, mint szárításkor, önmagukban vagy kevés szénával együtt etetve is fedezik az állatok tápanyagszükségletét, ugyanakkor a képződött tejsavat a kérődzők jól értékesítik.

Mikor bontható ki a siló és mikor etethető?

A silót csak erjesztés után szabad kibontani és etetni. Az erjedéshez 5-6 hét szükséges. A megbontott takarmányfalat azonnal le kell fedni szalmával, nedves zsákokkal, fóliával (fagyás megelőzése, levegő kizárása).

Milyen a jó siló?

A cukorban gazdag növényekből készült szilázs szaga vagy inkább illata a friss kenyérre emlékeztet, állománya az eredeti növényhez hasonló, nehezen szakad, színe sárgásbarna. A szenázs színe sárgászöld, szaga kellemesen savanykás, a savanyított uborkáéra emlékeztet, de ez a szag a kézről hamar elillan.

Milyen a rossz szilázs?

A rossz szilázs erősen ecetszagú vagy kellemetlen, átható, rohadt szagot áraszt (nem tejsavas, hanem ecetsavas és vajsavas erjedés ment végbe benne a rossz tömörítés miatt). Ha az ilyen szilázst az ujjainkkal szétdörzsöljük, szaga a kézen sokáig megmarad. Színe sötét, sok helyen a penésztől szürkésfehér, állománya lágy, könnyen szakad, nyálkás, kenőcsös. Gyakran földdel szennyezett.

Szilázs etetése

 • A szilázs önmagában is etethető, de jobb ha szalma vagy széna szecskával együtt etetjük. Szilázs etetéshez fokozatosan szoktassuk hozzá az állatokat. A tejelő tehén napi adagja 30-45 kg. Ennél többet is megenne, de nagyobb adagban már zavarja a bendő működését. A tejelő tehén teljes tápanyagszükséglete kielégíthető a következő napi adagokkal:
  • 15-20 kg pillangós szilázs + 15-20 kg silókukorica szilázs + 2-4 kg széna. Szilázs etetéskor különösen ügyeljünk a fejés tisztaságára. A borjú csak hat hetes életkor után, szoptatás után kaphat szilázst 1-3 kg/nap adagban.
  • A hízómarha adagja:
  • hízlalás elején 5-15 kg pillangós és fű szilázs/nap,
  • a hízlalás közepén 15-20 kg silókukorica szilázs/nap,
  • a hízlalás végén 5-10 kg silókukorica szilázs/nap.

Írj egy hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük