Kis kerti gazdaságokban, de nagyobb gyümölcsösökben is egyre elterjedtebb szemlélet a biológiai gazdálkodás. Ennek főbb okai a természet védelme, illetve egy egészségesebb életmód kialakítása vagy visszanyerése. A múlt században nagyobb területen hóditott ez a szemlélet, de újra jó úton járunk.
Mint már szó volt róla, egy eredményes gazdaságban nélkülözhetetlen a hatékony beporzás, viszont önmagában mit sem ér. Ha már becsalogattuk a beporzókat a kertünkbe, akkor még inkább figyelnünk kell a vegyszermentességre. De mi lesz a kártevőkkel? Elsősorban a biodiverzitást kell megőrizni vagy visszanyerni a kertjeinkben. Minél sokszínűbb a növényzet, annál több faj élhet és szaporodhat, így kialakul egy természetes energiaáramlás és körforgás. A sokszínűségből kifolyólag minden kártevőnek megjelenik a természetes ellensége is, amely kordában tarthatja a számunkra nem hasznos élőlények elszaporodását és emellett a kártételét. Ezen ragadozó rovarok többsége nem csak a kártevőket pusztítja, hanem kifejlett példányai a beporzásban is igen hatékony segítséget nyújtanak, pl. zengő légy, fátyolka. A természetes élőhely mellett mesterséges búvóhelyeket is kialakíthatunk a kertjeinkben. Ezek közül érdemes megemlíteni a népszerű katicabogar búvóhelyét, ami nem más, mint egy 15 cm átmérőjű, 30 cm hosszú faág, amelybe szabálytalanul elhelyezett, kissé felfelé lejtő furatokat készítünk. Ezt fedél alá helyezzük, és szélcsendes helyre stabilan rögzítjük. Egy másik hasznos, ám kevésbé népszerű rovarunk a fülbemászó. Ezen rovarok búvóhelye is igen egyszerű, és költséghatékony az elkészítése. Egy 12-es virágcserepet lazán megrakunk mohával, és a fertőzőtt területhez közel, fejjel lefelé a fára rögzítjük, úgy, hogy a pereme érje a fatörzset. Érdemes megemlíteni a zöldfátyolkát is, melynek a jótékony hatása kiemelkedő, és egy fakéreggel lazán megrakott és redőnyős bejárattal rendelkező fadoboz is kiváló búvóhelyet jelent számára.

Ezek az olcsó és praktikus megoldások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nem csak mi, de unokáink is egészséges terményeket fogyaszthassanak. Sem a termésmennyiség, sem pedig a minőség nem sínyli meg, ha okosan a hasznunkra fordítjuk a természet adta erőket.

Írj egy hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük