Méhészet

A mezőgazdaság legkisebb és egyben leghasznosabb munkásai a méhek. Azokon a területeken, ahol megfelelő egyedszámban fordulnak elő, az általuk beporzott területek akár 30%-kal több termést hozhatnak. 

Hogy teremtett világunk minél tovább fennmaradhasson, elengedhetetlen, hogy e pici élőlények szükségletei biztosítva legyenek. Manapság a méhek és más beporzást végző rovarok számára egyre kevesebb az élettér a nagy kultúrás művelések és a vegyszerek használata miatt. 

Az elmúlt évtizedekben Székelyföld méhészete folyamatosan alakult, a múlt évszázadban egyre több településen egyre több kisebb méhészet jött létre. Ezeket korábban mellékállásként művelték, de lassacskán egyre többen főállásban foglalkoznak a méhészetükkel. Az értékesített mézek nagyrészt ezekből a gazdaságokból kerülnek ki.

Egyesületünk célja a kis és nagy méhészetek egységbe tömörítése, az általuk előállított méz népszerűsítése és minél szélesebb körben való megismertetése. Méhész társadalmunk kiöregedő félben van, egy újabb statisztika szerint az aktív méhészek átlagéletkora meghaladja az 50 évet, pedig fontos lenne ezt a tudást és életformát átmenteni a következő nemzedéknek. A folyamatosan induló szakképzéseink közt is fontos helyet foglal el a méhészet. A szakterületen felmerülő kérdések esetén állunk a gazdák rendelkezésére.

Felelős falugazdász

Hatos György

Szakterület:

kertészet, méhészet