A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség közzétette a 16.4 alintézkedés alapján a piaci szereplők partnerségi együttműködéseinek, a helyi piacok, valamint a rövid ellátási láncok kialakításának támogatására sikeresen pályázók listáját. A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének 6 pályázata sikeresen lett elbírálva, amelyen belül felvállalta több partnerség létrehozásának támogatását, és a pályázatok kivitelezését is.

 A 16.4-es alintézkedés célja, hogy elősegítse a helyi piaci szereplők közötti együttműködést a termékek rövid ellátási láncokon keresztül történő értékesítése céljából.

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kapnak a helyi gazdaságok, az általuk előállított helyi termékek, ezáltal pedig a tudatos vásárlás és a minőségi élelmiszerek beszerzése és fogyasztása a mindennapok részévé válhat. A helyi termékek megvásárlásával egyrészt jelentősen rövidítünk az értékesítési láncon, másrészt segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását is. Ezt nevezzük rövid ellátási láncnak, melynek lényege, hogy közvetlenül a termelőtől – vagy minimális köztes szereplő bevonásával – jutunk hozzá a minőségi élelmiszerekhez, ezáltal friss, helyi és vegyszermentes termékeket vásárolhatunk meg.

Az alintézkedés nemcsak a gazdálkodók, feldolgozók, kiskereskedők, éttermek, szállodák és más vidéki szálláshelyek közötti együttműködés célozza meg, hanem a kormányzati szervezetekkel és állami hatóságokkal való partnerséget is magába foglalja.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete nagy szerepet vállalt a 6 sikeres pályázat lebonyolításában, amelyek érintik a tej- és gabonafeldolgozást, a méhészeti, illetve a gyümölcságazati szektort is. A 6 pályázat révén összesen negyven szervezettel, egyesülettel, vállalkozóval és helyi termelővel sikerült partnerségi kapcsolatot kialakítani, mint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Tatros Tejfeldolgozó és Értékesítési Mezőgazdasági Szövetkezet, a Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet, a Pogány-havas Kistérségi Társulás, Lajos Ferenc bio méhész egyéni vállalkozása, a Vacsárcsi Mezőgazdasági Szövetkezet, az Apicola Szamikov Méhészeti Szövetkezet, vagy akár a Zágoni Agrocoop Staruinta Mezőgazdasági Szövetkezet.

A pályázatok összértéke 1.355.495 euró, amelynek egy részét a feldolgozáshoz szükséges gépekre, berendezésekre, járművekre költenek, de a helyi termékek promoválása képezi a pályázati összeg közel felét, melynek kapcsán pályázatonként 10-12 rendezvényt is szervezünk, ahol szintén a rövid ellátási láncok célja és fontossága lesz a középpontban.

„Egyik fő célunk az volt, hogy partnerségünk révén támogatást nyújtsunk a rövid ellátási lánc szereplőinek, hogy a támogatás által könnyebben fedezhessék együttműködési költségeiket, tárgyi és immateriális beruházásokat valósíthassanak meg, valamint a promóciós tevékenységüket is fejleszthessék. A lelkiismeretes munkának mindig beérik a gyümölcse, viszont ezután sem dőlhetünk hátra, hisz a pályázatok lebonyolítása is sok munkát fog igénybe venni. Mindez megéri, ugyanis amellett, hogy munkánk révén sikerül támogatni a székelyföldi egyesületeket, partnerségeket, nagyon jó együttműködés is kialakul, amely elengedhetetlen, hisz minden nehéz időszak és minden probléma könnyebben megoldható, ha közös erővel nézünk szembe vele. „ ─ vélekedett Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.

Írj egy hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük