A Nektária első kiadásának alkalmával 2022. szeptember 8-án tartottuk a több, mint 150 nevezett mézminta zsűrizését. Az érzékszervi elbírálás alatt a mézek színét, ízét, illatát, viszkozitását, tisztaságát mérték, és pontozták a zsűritagok. Egy elkülönített helyiségben értékelték a kiszerelést, címkét, dizájnt és esztétikát, így törekedve a teljes objektivitásra. A pontozás alapján a 20 legjobb mézet Bukarestbe küldjük laborvizsgálatra, ezek közül kerülnek ki az idei nyertesek. 

Az elbírálásban Tófalvi Melinda, Deák Mihály, Ádám József, Szász Ilyés helyi méztermelők, Báldé Ernő a Nyárád-völgyi Méhész Egyesület elnöke, Hatos György falugazdász és további szakemberek vettek részt. Kedvenceik között a havasi vegyes virágmézet és erdei fenyőmézet emelték ki, a kóstolás alatt olyan tökéletes ízharmóniát kerestek, amely jól jellemzi az egyes kategóriákat.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, a Kovászna és Hargita Megyei Méhész Egyesület, a Gyergyószéki, Udvarhelyi valamint a Nyárád-Völgyi Méhész Egyesületek és a Küküllő Menti Méhész Egyesület közös munkájának eredménye a sikeres esemény.
A verseny alatt a szervezők díjakkal, építő kritikával, biztatással igyekeznek motiválni a méhészeket, hiszen a munkájuk mindannyiunk számára létfontosságú: a hazai, ízletes, tiszta székely mézek mellett a beporzott területekért is hálásak lehetünk nekik, hiszen ezeken jó termésre számíthatnak a gazdák. Becze István, az SZGE elnöke is részt vett szeptember 8-án a zsűrizésen, ahol kiemelte, hogy ezzel a versennyel közel ezer méhésznek kínáltak lehetőséget arra, hogy hazai körben ismertebbé váljon.

Köszönjük az APIA-nak és Bölöni Ferencnek, hogy helyet biztosított az zsűrizésre, az Udvarhelyi Méhész Egyesületnek, hogy nagy részt vállalt a szervezés lebonyolításában, illetve hálásak vagyunk a zsűri szorgalmas munkájáért. 

A Nektária díjátadó gáláját az Udvarhelyi Mézes Napok keretében tartjuk október 8-án, szombaton Székelyudvarhelyen. 

Tartsanak velünk!

Írj egy hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük