A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, 6 további méhészegyesülettel partnerségben: a Kovászna és Hargita Megyei Méhész Egyesületekkel, a Gyergyószéki, Udvarhelyi valamint a Nyárád-Völgyi Méhész Egyesülettel és a Küküllő Menti Méhész Egyesület szervezik meg idén első alkalommal a Nektária Székelyföldi Mézversenyt Székelyudvarhelyen.

A Nektária célja, hogy a kereskedelmi forgalomban kerülő termelői és áruházi természetes eredetű mézeket minőségi kontroll és szakszerű bírálat alá vesse, az érzékszervi bírálatokat és csúcs zsűrizést követően kinevezze az Év Kiváló Székely Mézét, továbbá díjakkal, érmékkel, oklevelekkel jutalmazza a székelyföldi méztermelőket, akik minden bizonnyal különleges kulináris élményben részesítik majd a bíráló bizottság tagjait. 

A versenyre kizárólag természetes eredetű Székelyföldi méhészetek által termelt mézekkel lehet nevezni 2022. augusztus 15-ig, a mintákat személyesen vagy postai úton lehet eljuttatni a szervezőkhöz. 

Az érzékszervi bírálat bírálói kategóriák szerint zajlik majd különböző fajtaméz kategóriákban: Akácméz, Repceméz, Napraforgóméz, Hársméz, Virágméz, Egyéb fajtamézek, Mézkészítmények. 

  • Az érzékszervi szakmai zsűrizés nyilvános esemény lesz 2022. szeptember 23-án, pénteken Székelyudvarhelyen. 
  • A csúcs zsűrizésre  2022. szeptember 24-én kerül sor, szintén Székelyudvarhelyen

A bizottság döntésére és a díjazásra várva, az érdeklődök mézvásárra látogathatnak Székelyudvarhelyen.
További információkért kövessék az esemény Facebook oldalát.

A Nektária versenyre való benevezéshez mintánként és fajtánként 3 db 0,5 kg méz szükséges eredeti címkézett csomagolásban, amelyből egy az érzékszervi zsűrizésre, egy a csúcs zsűrizésre és egy pedig ellen mintaként lesz szükség.
A nevezési díj egy kiló méz fajtánként, ezt legkésőbb a versenyre előkészített minták leadásakor kell átadni. Ezek a mézek szolgálnak majd alapul a minták népszerűsítésének finanszírozásában térségekként. 

A verseny fővédnöke az Országos Magyar Méhészeti Egyesület.
Támogatók: Hargita Megye Tanácsa, Maros Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa.

Írj egy hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük