Egyes munkafolyamatok ugyanazok mézgyűjtés szempontjából, mint az előző hónapban, mivel a második és a harmadik akác virágzása van folyamatban, de ezenkívül virágzik még a hárs, a koriander, a facélia, a tavaszi repce, a napraforgó, a málna és a kaszálók a dombvidéken. Ebben a hónapban is a fő célunk a családok formában tartása hordás szempontjából, kerülnünk kell a természetes rajzást, minek következtében folytatni kell a következő munkálatokat:

  • mézes keretek elvétele, kipergetése, a méz minőségének megőrzése érdekében azokat a kereteket vesszük el, amelyeknek legalább ⅓-a le van fedve;
  • megfelelő hely biztosítása a családnak üres keretek és műlép betevése;
  • hordási lehetőségek felkeresése;
  • anyabölcső eltávolítása rajra állt családoknál;
  • kaptárok összecserélése (gyenge és erős család);
  • műrajok készítése, anyabölcsős fiasítás elvételével.

Az időleges ellenőrzés végzésekor az idős bábinges kereteket lecseréljük műlépekre, ugyanis az idős, sötét bábinges keretekben a sejt átmérője csökken és ez által a méhek mérete és teljesítőképessége is kisebb lesz. Ha tavasszal ezeket a kereteket nem távolítjuk el és ezt szezonban tesszük, akkor folyamatosan törekedjünk ezeket a lépeket a fészek szélére szorítani a bástya keret után, miután kikelt a fiasítás, távolítsuk el. Vándorláskor a legjobb hordás érdekében átnézzük és átválogatjuk a családokat és a legjobb családok kerülnek elvitelre. A gyenge és beteg családokat nem vándoroltatjuk. Vándorlás előtt mindig szemügyre vesszük a vándor tanyákat, megállapítjuk a virágzás állapotát és meghatározzuk az indulás optimális idejét. További előkészületek a vándorlással kapcsolatban az előző hónapban leírtak alapján történik. Akác után a méhek populációja megnövekedik, ajánlatos műrajokat készíteni, ezáltal is segítve az állomány méretének megmaradását és az anyák fiatalítását. Műrajok készítésénél használjunk természetes anyabölcsőt. Szükség esetén kezeljük a méheket.

Írj egy hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük