Ez az első igazán tavaszias hónap, a méhész elsődleges célja ebben az időszakban a méhcsaládok felkészítése az első betakarítások kiaknázására, repce és akác.

Párhuzamosan a következő hónapokban is intézkedéseket kell tenni a természetes rajzás elkerülése érdekében. A méhek fejlődése a többi állatfajhoz hasonlóan három tényezőtől függ: az anya (életkora és minősége), táplálék mennyisége (természetes és mesterséges) és a család környezete (kaptáron belüli és kívüli környezet).

A tavaszi bőséges és változatos virágpor természetes serkentést jelent a méhcsaládok számára, egy minőségi anya naponta 1500 petét rak le, ez egy teljes népességváltást jelenthet.

Folytassa az egyes méhcsaládok alapos ellenőrzését, ha azokat nem végezte el, és jegyezze fel az összes fennálló kóros állapotot, kijáró nyílások ellenőrzése, nem megfelelő jelek észrevétele, anya, valamint az összes korosztályból jelen lévő dolgozó méhek vizsgálata, fiasítás mennyisége, valamint a méhekkel való lefedettsége a fiasításoknak és lépeknek, herék jelenléte és tartalék tápanyagmennyiség. Ebből a szempontból a fészket átszervezzük, ha szükséges az üres kereteket kivesszük a fészekből, így megfelelő hőmérséklet alakul a fészekben.

Nem megfelelő családállapotok javítása: gyenge családok vagy anya nélküliek egyesítése, fiasításos keretek adása gyengébb családoknak, tápanyag-utánpótlás, betegségek kezelése, kaptár elemek megjavítása, kicserélése. A kaptárban legyen 6–7 kg jó minőségű méz.

Virágporszedők felszerelése virágporszedés céljából. A nem megfelelően kiépített vagy idős kereteket szelektáljuk. Kezeljük a használaton kívül levő kereteket moly és egerek ellen.

A családok folyamatos bővítése a család méretétől és állapotától függően: műléppel vagy kiépített kerettel, zúglépek használata az atkapopuláció gyérítése érdekében. Röpnyílás bővítése, hogy szép idő esetén minél jobb átjárhatóságot biztosítsunk a méheknek. Az itatóvíz folyamatos utánpótlása, amelybe 5 g/liter konyhasót tehetünk.

Írj egy hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük