Az idei esztendő rengeteg kihívást tartogat a növénytermesztő gazdák számára. Ha rangsorolnánk, az első helyen a megnövekedett input anyagok költségei, a munkaerőhiány, és a megszokottól eltérő időjárási feltételek lennének. Jelen pillanatban minden növénytermesztőnek csökkentenie kell az egységnyi területre kijuttatott műtrágya mennyiségét, mindezt úgy, hogy ne történjen termés kiesés az idei esztendőben. Ez csupán racionális, szakszerű lépésekkel érhető el. Ezek közül az egyik a talaj kémhatásának a helyreállítása, hogy a kijutatott tápanyagok minél nagyobb mennyiségben hasznosuljanak.

De mit is takar a talaj kémhatása, pH-értéke?

A talaj kémhatása (vagyis pH-ja) a talaj savasságát vagy bázikusságát (lúgosságát) jelző érték. A pH-érték 0–14 között változhat. A 7 a semleges kémhatást jelöli, 7 alatt savas kémhatásról, 7 fölött bázikus kémhatásról beszélhetünk. 

A pH-érték a talaj egyik olyan kémiai tulajdonsága, amely direkt módon meghatározza a növény fejlődését a vegetációs időszakban, ugyanis befolyásolja a tápanyagok felvehetőségét. A legtöbb növény a semleges kémhatású talajokat kedveli (pH 5,8 – 6,5).

A művelésre kiválasztott terület kémhatása (pH) a növényeink tápanyagellátására, a tápanyagok felvehetőségére is hatással van. Kiemelten így van ez a foszfor esetében, hiszen sem a savasabb, sem a lúgosabb területek gazdái nem rendelkeznek elegendő P hatóanyaggal a sikeres termesztéshez: a foszfor a talajban nem elérhető formában van jelen. A kémhatás nem fog nagyon megváltozni, ezért a probléma megmarad, hacsak a lombon keresztüli P utánpótlást fel nem erősítjük, ami sok esetben nem elegendő mennyiség, mivel a foszfor egy makroelem, tehát a növényeinknek nagy mennyiségben van rá szükségük.

A talaj kémhatásának jelentősége

  • A tápanyagok felvehetősége.
  • A kémia reakciók.
  • Mikrobiális tevékenység a talajban.

A tápanyagok felvehetősége

Ha a növényt nem az igényének megfelelő pH-tartományú talajba ültetjük, a fejlődése lassú, elmaradott lesz. Ilyen körülmények között nehezebb felvennie a makro-, a mikro- és mezoelemeket. A rendkívüli talajkémhatás (erősen savanyú, pH <4,5 vagy erősen lúgos, pH >9) olyan ásványi elemek felvételének kedvez, amelyek a növény fejlődése szempontjából kifejezetten rossz hatással vannak, sok esetben toxikusak a növényre.

1. Tápelemhiány tünetek: burgonya

2. Tápelemhiány tünetek: őszi búza

Hogyan tudjuk azonosítani a talajunk kémhatását?

A legegyszerűbb módszer, amit otthon is el tudunk végezni felszerelt laboratórium nélkül, az ecetpróba. Egy ujjhegynyi száraz talajt helyezzünk tiszta üvegre vagy egy sima tányérra, majd cseppentsünk rá háztartási ecetet. A mésztartalmú (tehát lúgos kémhatású) talaj azonnal pezsegni kezd. A pezsgés mértékéből következtethetünk a talajban levő mész mennyiségére, de pontos pH-értéket így nem kaphatunk, csupán csak megközelítő értéket. Ha csak éppen egy picit pezseg, a talaj kémhatása közel van a semlegeshez, ami a legtöbb növény számára ideális.

Hogyan tudunk változtatni a talaj pH-értékén?

A talaj pH-értékének növelése érdekében használhatunk mészkőport, mészkőőrleményt, oltott meszet vagy mésztartalmú műtrágyát (pétisó). Ezek közül a legismertebb a mészkőpor, amelynek a legkisebb a szemcsemérete, vagyis ez juttatható ki a legegyenletesebben a talaj felszínére. Az oltott mész erőteljesebben emeli a talaj pH-értékét, így annak kijuttatása nagy figyelmet és hozzáértést igényel.

Amennyiben növényünk savanyú talajt kíván, csökkentenünk kell a talaj kémhatását. A talaj savanyítására a műtrágyák közül az ammónium-szulfát, az ammónium-nitrát és a karbamid, ureea megfelelő, de kijuttatása előtt mindenképpen kérjük ki szakember véleményét!

Összegezve: mindig tartsuk szem előtt, hogy ne a növényhez válasszuk a helyet, hanem a helyhez válasszuk a növényt! Ez azt is maga után vonja, hogy a növényeinknek teremtsünk egy tápanyagokban gazdag, szerves anyagban gazdag, kiegyensúlyozott tápanyagú talajt, amelyben gazdagon teremhetnek.

Források:

Bándi Szilárd-Levente falugazdász

Írj egy hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük