Január a naptári újév kezdete, a méhészetben a telelés, a csend és a megújulás ideje. Január fagyos hónap nagy hidegekkel és hófúvásokkal, de az elmúlt években gyakran előfordult, hogy a hőmérséklet elérte a -10–-12℃-ot is. A méhek ebben az időszakban mennek át a telelés második időszakába és készülnek fel a következő méhészeti évre, a hőmérséklet felmelegedése serkenti őket a tisztuló repülésre. Egy-egy melegebb nap jótékony hatással van a méhek tisztuló repülésére. A hónap második felében a telelőfürt szerkezete megváltozik, a hőmérséklete az eddigi 24–25℃-ról felemelkedik 34–35℃-ra, ami a fiasítás ideális hőmérséklete, és sokszor el is kezdődik a fiasítás. Ilyenkor az élelemfogyasztás is megnő, ami eddig 0,7–0,9 kilogramm volt, felmegy 1,5 kilogrammra, ugyanis a fiasítás etetésével és a megfelelő hőmérséklet tartásával jóval nagyobb a fogyasztás.
Ezért nagyon fontos a méhek folyamatos megfigyelése:

– méhes ellenőrzése: hó eltakarítása, védelem biztosítása a rágcsálók és madarak ellen, lehetőség szerint hetente-kéthetente ellenőrizni a családokat meghallgatással;

– eszközök előkészítése, ellenőrzése, fertőtlenítése;

– eszközök beszerzése;

– tagsági díjak kifizetése, éves tervek készítése.

A méhek zümmögése (hangja) jelzésként szolgálhat a család állapotáról:

– Az egyforma és egyenletes zümmögés azt jelenti, hogy a család állapota rendben van, és a telelés normálisan zajlik.

– Erőteljes zúgás: a család szenved (betegség, kártevő jelenléte).

– Gyenge halk zümmögés, ami a levelek susogásához hasonlít, éhes családot jelenthet (kevés élelem vagy a hideg idő miatt léputca váltás probléma).

– Egy hosszú, elnyújtott zúgás, ami nem egyenletes erősségű, síró, az anya hiányát jelzi.

– Amikor a család jóformán nem hallható, de egy koppintásra erőteljesen felzúgnak, majd újra elcsendesednek, azt jelzi, hogy a család jó állapotban van és jól telel.

A nagyszámú hulla több tényezőnek is tulajdonítható: sok idős bogárral való telelés, elhalt az anya, betegség vagy kártevő jelenléte.

Az egér jelenléte szinte bizonyos, amikor az aljdeszkán nagyszámú fej nélküli hulla és viaszmaradvány van.

A nedves, gombás keret a kaptár nem megfelelő szellőztetésére, magas páratartalomra utal, ez a nem megfelelő szellőztetés, nem megfelelő takarás következménye.

Ha a méheknek duzzadt a potroha és ürülék nyomok vannak a röpnyíláson és a kijárón, a családnak emésztőszervi problémái vannak: nem megfelelő minőségű telelő táplálék, ami kedvez a nosema megjelenésének.

A későn adott vagy nem jó minőségű kiegészítő táplálék, amit a méhek nem tudnak megfelelően érlelni és lefedni, a méz tulajdonságának hatására a levegő nedvességtartalmát magába szívja, ez által megnövelve a kaptár nedvességtartalmát. A nosema azt a családot betegíti meg a leggyakrabban, amelyik gyenge, valami által zavart, szenved valamilyen kártevőtől vagy parazitától.

Írj egy hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük