A gazdasági állatok szaporítása három módon történhet:
természetes úton – fedeztetés;
mesterséges úton – mesterséges megtermékenyítés, embriótranszfer;
klónozás.
Nagyon sok székelyföldi gazda nyáron az állatokat (szarvasmarha, ló, juh) a településektől távoli hegyi legelőkön tartja, ahol a mesterséges termékenyítés nehezen vagy egyáltalán nem alkalmazható. Itt csak a fedeztetés az a módszer, amivel biztosítani tudjuk a szaporulatot. A gazdasági állatok szaporaságának fenntartása, valamint a minőség javítása (genetikai előrehaladás) terén fontos szerepet tölt be az apaállat (szarvasmarháknál a bika, lovaknál a mén) állattenyésztési (genetikai) értéke. Az apaállatok fedeztetésre való használatát a román Állattenyésztési Törvény szabályozza, amely kimondja, hogy tenyésztési úton való szaporításra csak tenyésztési-fedeztetési engedéllyel (autorizatie de monta) rendelkező apaállatokat szabad használni. Azok az apaállatok, amelyek nem rendelkeznek tenyésztési-fedeztetési engedéllyel, zug apaállatoknak minősülnek, használatuk pedig zugfedeztetésnek (monta clandestina) minősül, ami az Állattenyésztési Törvény értelmében kihágásnak minősül, és bírság szabható ki.

A fedeztetési engedély kibocsájtásának menetrendje: az érdekelt apaállat tulajdonosának kérvényezni kell ennek kibocsájtását az illetékes megyei Állattenyésztési Hivatalnál (ÁH) egy típuskérés kitöltése alapján, amit az ÁH bocsájt a tulajdonos rendelkezésére. A kitöltött kérés mellé csatolni kell az apaállat állategészségügyi laboratóriumi vizsgálatának eredményét (Rezultatul analizelor de laborator). Tudni kell, hogy csak egészséges állat kaphat fedeztetési engedélyt. Továbbá a kitöltött típuskérvény mellé még csatolni szükséges az apaállat fénymásolt Törzskönyvét (Certificat de origine), valamint az apaállat fénymásolt útlevelét (Pasaport), felmutatva ezek eredeti példányait is. A kitöltött típuskérést a többi csatolt dokumentummal iktatva le kell adni az Állattenyésztési Hivatalhoz. Ezek után az Állattenyésztési Hivatal illetékes szakembere a kérvényező apaállat tulajdonosánál helyszíni szemlét tart, és ha mindent az előírásoknak megfelelően talál, akkor az Állattenyésztési Hivatal kibocsájtja az illető apaállat számára a tenyésztési-fedeztetési engedélyt.

Nagyon fontos tudni, hogy a fedeztetési engedély érvényessége 1 év a kibocsájtás dátumától számítva. Az apaállat tulajdonosok kell ellenőrizzék idejében a tavaly kibocsájtott fedeztetési engedélyek érvényességét, ha az érvényesség ideje lejárt, akkor az apaállat tulajdonosának a törvényes előírások szerint cselekednie kell.

Tudnivalók az apaállat tulajdonosok számára

A fedeztetési idény alatt az apaállatot megfelelő kondícióban kell tartani, túlzott állapotromlás esetén a fedeztetési engedély visszavonható.

Csak a kézből való fedeztetés engedélyezett, tilos az apaállatot szabadon engedni az állatok közzé (szarvasmarha, ló), kivételt képeznek a húsmarhák. Ilyen esetek kihágásnak minősülnek és bírságolhatók.

Ajánlatos havi rendszerességgel elvégezni az apaállatok sperma bírálatát.

Az apaállat tulajdonos köteles az állattenyésztési hatóság és a tenyésztő szervezet által előírt állattenyésztési nyilvántartások naprakész vezetésére (fedeztetési napló) és adatszolgáltatásra az állattenyésztési hatóság és a tenyésztő szervezet felé.

Írj egy hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük