Az országos Mangalica- és Báznaitenyésztők Egyesületének vezetősége több alkalommal is megkereste a minisztériumot azzal a kéréssel, hogy a mangalica malac programot, ami a gyakorlatban nem működött és nem érte el a hozzá rendelt eredményeket, alakítsák át. Így az egyesület részéről egy konkrét módosító javaslat került az Adrian Oros miniszter úr által vezetett intézmény asztalára, amelyet némi módosításokkal a kormány 2020. május 7-én elfogadott, és egy határozattal életbe léptetett. 

A rendelkezés szerint a programban azon tenyésztők vehetnek részt, akiknek a tenyészetük jogi személlyel rendelkezik: engedélyezett magánszemély, egyéni vagy családi vállalkozás, KFT, szövetkezet (PFA, II, IF, SRL, Cooperativa), és a szaporulatból minimum 4 darabot évente értékesít, amit számlával bizonyít. A tenyésztő tagja kell legyen az országos egyesületnek és a tenyésztési feltételeknek eleget kell tegyen (pl. engedélyezett kannal kell rendelkezzen stb.). Amennyiben a program kritériumait tudja teljesíteni a tenyésztő, akkor a megyei Mezőgazdasági Igazgatósághoz kell forduljon, és a megfelelő dokumentáció összeállítása és bemutatása után kocánként megkapja az 1.200 lej támogatást.

Szakmai szemmel nézve azt látjuk, hogy ez egy nagyszerű kezdeményezés, miszerint ez a program direkt a tenyésztői munkát támogatja, és reméljük, hogy ezzel a programmal a tervezett három év alatt minimum meg lehet duplázni a tenyésztésbe vett állatok számát az országban.

Tenyésztőként ezen feltételek mellett el tudom mondani, hogy megéri a mangalicával foglalkozni, nem beszélve arról, hogy egy őshonos fajtáról van szó, és egyben génmegőrzést is végzünk. Viszont fontos kiemelni, hogy csak az fogjon állattenyésztésbe, aki szereti az állatot, és biztosítani tudja számukra a megfelelő jóléti körülményeket.

Igazán jó minőségű törzskönyvezett állatokhoz nehéz hozzájutni, viszont ez a program reményeink szerint elindít egy olyan folyamatot, amely szerint a hobbi mangalicatartók is áttérnek a törzskönyves állatokra a kedvező feltételek miatt, és ez által javul a tenyészetekben tartott jószágok minősége.

Véleményem szerint akkor éri meg igazán mangalicát tartani, ha feldolgozott formában értékesítjük, és magas hozzáadott értékű terméket viszünk piacra. A tapasztalat azt mutatja, hogy a vásárlók egyre nagyobb százaléka próbál odafigyelni arra, hogy mit tesz családja asztalára. Falugazdászként azon is dolgozunk, hogy régiónként egy-egy vágóhíd létrejöttét segítsük, és ezzel is serkentsük a helyi termékeket az adott ágazaton belül.

Azt javasolom továbbra is a gazdáknak, hogy igyekezzenek szakmai egyesületekbe tömörülni, mert ez a példa is azt mutatja, hogy közösen nagyobb erőt tudunk felmutatni, és ha meg van a megfelelő képviselet, akkor lehet eredményeket is elérni.

Vigyázzunk egymásra és jószágainkra!

Írj egy hozzászólást

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük