Új mezőgazdasági építészet Székelyföldön

február 8, 2019 / Comments (0)

Hirek

Az Agri-Cultura-Natura Transylvaniae és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete közösen, 2019. február 7-én délután 13 órai kezdettel Csíkszeredában, a Sapienta Erdélyi Magyar Tudományegyetemen műhelykonferenciát szerveztek, melynek címe Új mezőgazdasági építészet Székelyföldön.

A szervezők a konferencia céljául azt tűzték ki, hogy válaszokat találjanak arra, hogyan elégíthetik ki a gazdák és állataik mai szükségleteit úgy, hogy a létrejövő építmények gazdaságosak legyenek és pozitívan járuljanak hozzá Székelyföld arculatához

A konferenciát Rodics Gergely, az Agri-Cultura-Natura Transylvaniae elnöke nyitotta meg, majd őt követte Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, aki társszervezőként köszöntötte az egybegyűlteket.

Becze István, a SZGE elnöke köszönti a résztvevőket

Első előadóként Bányász József osztott meg érdekes gondolatokat a jelenlévőkkel a mezőgazdaság és a mezőgazdász megítéléséről, valamint eszmei értékrendszeréről. Saját magát hozta fel példának a kisméretű gazdaságok versenyképességére. Beszédében elmondta, hogy neki a jószágai nem pénzgyárak, hanem a kollégái és 6 szarvasmarhával is átlagon felüli jövedelemre lehet szert tenni.

A következő előadásban Mogyorós László három különböző – 5, 12 illetve 100 darab szarvasmarhából álló – gazdaságot hasonlított össze. Az összehasonlítást annak függvényében végezte, hogy milyen jövedelmi szint érhető el ezekkel a méretekkel és mi a minőségbeli különbség az egyes gazdaságok esetében.

Farkas Tibor, gyimesi biogazda, szaktanácsadó a mezőgazdasági munkaszervezést emelte ki. Egy gazdának a napi 1 óra plusz munka nem sok, de az egy évben 365 órát jelent. Ötleteket mutatott be hagyományos csűrök, illetve istállók átalakítására, korszerű szabadtartásos állattartási mintákra.

A rendezvény nagy érdeklődésnek örvendett

Köllő Miklós, műépítész kiemelte a vidéki épületek fontosságát. Hangsúlyozta, hogy nem szabad céljuk legyen rivalizálni a kultúrtájjal, inkább érzékeny módon kell kezelnünk és alázatosan beolvasztani a környezetbe.

Bálint György Szabolcs, a SZGE falugazdásza, építészeti szaktanácsadó a moduláris feldolgozóegységekről tartott bemutatót, Innovatív hagyomány címmel. Hat típust mutatott be egy tejbegyűjtő központot, tejpalackozót, húsfeldolgozót, gyümölcslé-készítőt, lekvárfőző egységet valamint zöldség-gyümölcs aszalót. Az előadás provokáció volt minden résztvevő számára, a konténerek falubaráttá varázsolásához ötleteket várnak.

Dr. Püspök László, állatorvos, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság nyugalmazott igazgatóhelyettese tájékoztatta az érdeklődőket az állatjólléti és higiéniai szabályozásokról. Mondandóját konkrét számadatokkal támasztotta alá.

Gergely Attila, műépítész egy mezőgazdasági épület előkészítési, tervezési, engedélyeztetési illetve kivitelezési folyamatait vezette le részletesen, odafigyelve, hogy a résztvevők a folyamat minden egyes fejezetéről aprólékos és részletes képet alkothassanak.

Az elhangzott előadásokat Kolumbán Gábor hozzászólása zárta, aki kihangsúlyozta, hogy az agrárium terén nem helyes az az elképzelés, hogy számos esetben kizárólagosan a profitra koncentrálunk, és nem fordítunk figyelmet más aspektusokra, amelyek szintén az agrárszektor szerves részei, akárcsak a gazdasági tevékenységből származó nyereség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

öt × 3 =