Tanácsadás talajok tápanyag-utánpótlásához

február 8, 2019 / Comments (0)

Hirek

Talajok tápanyag-utánpótlása címmel került sor csoportos agrár-szaktanácsadásra Barátoson 2019. február 7-én. Az eseményt a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett háromszéki falugazdász hálózat szakemberei szervezték, együttműködésben az illyefalvi LAM Alapítvánnyal és a barátosi községházával. Előadóként Orbán Miklós agrármérnök, a LAM Alapítvány munkatársa volt meghívva. A szaktanácsadáson közel húsz gazda volt jelen.

A jelenlévőket Tánczos Szabolcs, Barátos polgármestere köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy szükség van arra, hogy a gazdák minél több, újabb információt kapjanak tevékenységükhöz, ezért hasznos a falugazdászok által kezdeményezett csoportos szaktanácsadás.

Orbán Miklós tudományos alapokra helyezett, de közérthető módon előadott értekezletében a talajok kialakulásától a tulajdonképpeni trágyázási tudnivalókig osztott meg hasznos adatokat a résztvevőkkel. Kihangsúlyozta: a talajok tápanyagtartalma, a kultúrák tápanyagigénye és más paraméterek alapján meghatározott helyes tápanyag-utánpótlással nemcsak a növények jobb fejlődésének kedvezünk, hanem optimalizálhatjuk trágyázási kiadásainkat, a környezet szennyeződés mértékét is csökkenthetjük. Külön hangsúlyt fektetett a szerves vagy műtrágyák kiszórásának körülményeire. Kiemelte, hogy a talajok taposásával komoly károkat okozhatunk, tönkretesszük a kapillaritást, csökkentjük a tápanyagok felvehetőségét, ártunk a talajlakó élőlényeknek.

Továbbá elhangzott, hogy a LAM Alapítványnál lehetőség van talajok elemzésére, az adatok alapján tápanyag-utánpótlási javaslatot is elkészítenek. A talajminták vételében, szállításában a falugazdászok is segítik a gazdákat.

Az esemény keretében a falugazdászok az esedékes magyarországi pályázatkiírás helyzetét is ismertették. Nyomatékosították, hogy a konkrétumokról csak akkor lehet beszélni, ha ténylegesen megtörténik a kiírás – erről majd értesíteni is fogják az érdeklődő gazdákat.

A barátosi esemény után Csernátonban, Nagybaconban, Nagyajtán szerveznek hasonló témakörű agrár-szaktanácsadást a háromszéki falugazdászok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

nyolc + tizenegy =