Mangalica tenyésztési Szakmai nap

április 15, 2019 / Comments (0)

Hirek

2019. április 13-án szombaton a Mangalica Tenyésztők Egyesülete a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének társszervezésében közgyűléssel egybekötött szakmai tanácskozást tartott Székelyudvarhelyen. A meghívottak között jelen volt Antal Lóránt szenátor, Sebestyén Csaba képviselő, Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond Hargita Megye Tanácsának alelnöke, és Becze István az SZGE elnöke.

A szakmai nap előzetesen meghirdetett programjának megfelelően reggel 9 órától megtartották a Mangalica Tenyésztők Egyesületének éves közgyűlését, melynek keretén belül az elnökség beszámolt a 2018-as év tevékenységeiről és bemutatta a 2019-es év költségvetési tervét.

A közgyűlés lezárultával a meghívottak köszöntői következtek. Antal Lóránt szenátor az együttműködés és a szakmaiság meghatározó szerepét hangsúlyozta, valamint kiemelte, hogy az élhető agrárium kialakítása érdekében a politikum egyik kiemelkedő feladata az, hogy a megfogalmazott szakmai javaslatok alapján érveljenek a különböző törvényjavaslatok kialakítása, vagy a meglévők módosítása esetében.

Borboly Csaba köszöntő beszédében a Hargita megyei mezőgazdasági stratégia lényeges részének nevezte az állattenyésztést, és szerepet kínált egyesület vezetőségének a sertéstenyésztéssel kapcsolatos rész összeállításában. Ugyanakkor arra is kitért, hogy ezen ágazat fejlődésében a kutatásnak is teret kell adni, hiszen azzal további fejlődési irányokat lehet megnyitni. Ennek ösztönzése érdekében ösztöndíjat ajánlott fel azon mesteris hallgatók számára, akik hozzájárulnak a tárgyalt szakterület területén végzett kutatói feladatok elvégzéséhez.

Becze István a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének keretei között működő Falugazdász-hálózat lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Köszöntőjében kiemelte, hogy a mangalica tenyésztők hálózatba való szerveződése és további, hasonló tevékenységet folytató szereplőkkel való összekapcsolódása az ágazat fejlődésében meghatározó szakmai és szervezeti alapot jelent.

Mangalica tenyésztési Szakmai nap Székelyudvarhelyen

Papp Csaba a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének tenyésztési vezetője kiemelte a mangalicák törzskönyvezésének fontosságát. Érvelésének súlyát egyértelműen alátámasztotta az a tény, hogy az általa képviselt szervezet szakemberei mögött már lassan 30 éves, a tenyésztés terén szerzett tapasztalat áll.

Balla Levente a Romániai Mangalicatenyésztők Egyesületének alelnöke bemutatta az egyesületet és az általuk kezdeményezett törvénymódosítási javaslatokat. Mindezek mellett határozott lépést tett a mangalicatenyésztés hálózatba szervezésének további erősítése érdekében azzal, hogy felajánlotta a székelyföldi egyesülettel való a partnerségi kapcsolat kialakítását.

A következő felszólalásban Német Deák Endre az udvarhelyi APIA igazgatója bemutatta a kifizetési ügynökség mangalicákra vonatkozó támogatásait. A továbbiakban Dr. Fodor Levente hatósági állatorvos ismertette a jelen pillanatban is módosítás alatt álló sertéstörvényt. Felhívta a figyelmet a sertéspestis veszélyeire és a megelőzéssel kapcsolatos lehetőségekre, valamint hangsúlyozta a biztonsági előírásokra való odafigyelés fontosságát.

A résztvevők sok hasznos információval gazdagodhattak

A rendezvény végén Táncos Barna szenátor és Sebestyén Csaba képviselő átvették az egyesület és a gazdák által megfogalmazott törvénymódosítási javaslatokat, amelyek a nehézségek mellett, a gazdálkodás folyamán felmerült problémákat is tartalmazták. Példaképpen a következő szempontok is belekerültek a javaslatba:

  • a törvény térjen ki a félszabadtartás lehetőségre, mint alkalmazható állattartási technikára,

  • az őshonos sertésfajtákat külön törvénybe tárgyalják, vagy annak egyik alpontjába,
  • az EU területén a mangalica támogatások egységesítése nélkül az egyes országok tenyésztői a piacon hátrányos helyzetbe kerülnek,

  • a jó tenyésztési körülmények teljesítése a mangalicák esetében is indokolja az állatjóléti támogatás megítélését.

A szakmai szempontból minőségi rendezvény szervezésében kulcsszerepet játszott a Mangalica Tenyésztők Egyesületének vezetősége: Kolumbán Dávid elnök, Sinka Arnold alelnök és Jakab Ernő titkár.

A rendezvényen még szó esett az ágazat jövőbeli terveiről, amelynek eredményeképpen kidolgozásra fog kerülni egy tenyésztési terv, valamint az éves programjavaslatok között helyet kapott az ősz folyamára tervezett Mangalica fesztivál megszervezése is.

Sinka Arnold az SZGE falugazdászként az elmúlt hónapokban elkezdte a mangalicatenyésztők gazdaságainak a lelátogatását és az év folyamán szándékában áll minden székelyföldi tenyésztőhöz eljutni, tevékenyen hozzájárulva a fentebb említett tenyésztési javaslatot összeállításához.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

kettő × három =