Magyarországi farmlátogatások

június 3, 2019 / Comments (0)

Hirek

2019. május 27-29. között a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete által szervezett limousin törzstenyészetek látogatásán vett részt Gál Attila az SZGE falugazdásza és 16 székelyföldi gazda.

A résztvevő gazdák között voltak olyanok, akik foglalkoznak már ennek a fajtának a tenyésztésével, de voltak kezdők is akik kételyeiket szerették volna eloszlatni a limousin fajtával kapcsolatosan (miszerint ez a fajta agresszív, kezelhetetlen).

A három napos bőséges program 13 farm látogatását foglalta magába, jobbnál-jobb tenyészeteket volt lehetőség megtekinteni. Az első napon a Dunán inneni tenyészeteket célozták meg az érdeklődök, a következő programmal:

          1. Rácz Ferenc, Geszt;

          2. Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt., Cegléd – Medveczki József;

          3. Mizsei Péter, Lajosmizse külterület;

          4. Antalfi Zoltán, Dánszentmiklós;

          5. Nagy Ferenc, Sülysáp.

A második nap a Dunántúlt foglalta magába, ahol 4 gazdaságot látogattak meg a résztvevők:

           1. Mozsgai József, Sellye;

           2. Szűcs Ernő, Kéthely;

           3. Cziráki Gábor, Zalaszentmihály;

           4. Imár Bt., Veszprém, Csomai Géza.

A harmadik és egyben utolsó napon a hazautazás mellett még a következő telepeket látogatták meg a gazdák:

           1. Bakony Ho-LI Kft., Olaszfalu, Mayer Judit;

           2. Szombati Gábor, Újszentmargita;

           3. Agropoint Kft., Nagyhegyes-Elep;

           4. JMK Kft., Hajdúszoboszló.

Minden helyszínen szívélyesen fogadták a látogatókat, mint „tenyésztő társakat”, a vendéglátók közvetlenek és nyitottak voltak. A farmvezetők megosztották saját tapasztalataikat és válaszoltak a gazdák kérdéseire. A székelyföldi gazdáknak lehetőségük volt fejletnél fejlettebb gazdaságokat megtekinteni, elleshettek tartástechnológiákat, tenyésztési irányokat, farmgépészetet, farmépítészeti megoldásokat, legeltetési-, borjadztatási-, értékesítési- és állategészségügyi stratégiákat. Betekintést nyerhettek kisebb-nagyobb tenyészetekbe, meggyőződhettek, hogy van jövő a limousin fajtában. Többször is kiemelésre került az a tény, miszerint kicsiben kell kezdeni, ki kell tartani, és fejlődve, a minőségre alapozva lehet reálisan építkezni.

A résztvevők visszajelzése alapján a farmlátogatás nemcsak tartalmas volt, hanem számos olyan gyakorlati tudás elsajátítását is lehetővé tette, amely beépíthető a térségi gazdaságok működésébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

öt × egy =