Közös döntések-egyéni előnyök!

április 17, 2019 / Comments (0)

Hirek

Termelő-értékesítő szövetkezetek a támogatáspolitika fókuszában

2019. április 17-én került sor Csíkszeredában a „Mezőgazdasági társulási formák ösztönzésének szükségessége a helyi fejlődés érdekében Hargita és Kovászna megyében” című szakmai konferenciára. A szakmai rendezvényt a csíkszeredai DG Consulting Srl., elsősorban szaktanácsadásra és pályázatírásra profitálódott cég szervezte, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete társszervezőként járult hozzá az eseményhez.

A rendezvény a Nemzeti Vidékfejlesztési Program 2014-2020 (PNDR) keretében az EMVA (FEADR) által finanszírozott „Tanácsadás mezőgazdasági termelők számára társulási formák létrehozása és fejlesztése érdekében az agrár szektorban” elnevezésű projekt keretében került megszervezésre.

A projektet az EGIS ROMANIA Rt. vitelezi ki. Ez a szervezet jelentős tapasztalattal rendelkezik a gazdáknak nyújtott tanácsadás területén. A projekt keretében összesen 10.000 mezőgazdasági termelőnek nyújtanak majd tanácsadási szolgáltatást Románia valamennyi fejlesztési régiójában, azzal a végső céllal, hogy országos szinten 350 új mezőgazdasági szövetkezet jöjjön létre, amely közül legalább 8 helyi termelői csoportként is elismerésre kerül majd. Hargita és Kovászna megyében a gazdák és a mezőgazdasági termelők tájékoztatását követően várhatóan minimum 17 szövetkezet alapítására kerül majd sor.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki üdvözölte a kezdeményezést és kiemelte a szövetkezetek térségi szerepének fontosságát, a kezdeményezéssel kapcsolatos szakmai törődés jelentőségét.

Első programpontként Dragoș Alexandru (projektmenedzser, EGIS Romania Rt.) bemutatta az AGRICOOP projektet, majd Tiberiu Ștef (igazgató, Agrom-Ro, tanácsadó, Mezőgazdasági Minisztérium) beszélt részletesen a szövetkezeti és egyéb társulási formák előnyeiről, külön kitérve a mezőgazdaság jövőjével kapcsolatos országos és nemzetközi léptékű kérdéseire.

Biró Zoltán az SZGE falugazdásza tart előadást

A következő előadásban Bakó Csaba a szövetkezetek számára elérhető jelenlegi forrásokat ismertette, majd tájékoztatta a jelenlévőket a 2020 után várható pályázati lehetőségekről is. Könczei Csaba a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság képviseletében a Kovászna megyében bejegyzett szövetkezetek jelenlegi helyzetéről, a bejegyzéssel és működtetéssel kapcsolatos tapasztalatokról tartott prezentációt.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) részéről Becze István röviden beszélt az egyesület által vállalt feladatokról, valamint a szervezet keretei között működő Falugazdász-hálózat eddigi tevékenységéről. „Egyesületünk a szovátai Egyeztető Fórumon több kiemelt programot is megfogalmazott, amelyek között helyett kapott a meglévő szövetkezeti struktúrák megerősítése és a térségi szövetkezeti hajlandóságok támogatása is. Ebből kifolyólag elkötelezettek vagyunk minden olyan tevékenység iránt, amely ezt a célt szolgálja, és törekszünk az együttműködésre azon szervezetekkel, akik ennek érdekében tenni akarnak.” Az egyesület elnöke kiemelte, hogy a rövidesen elinduló gazdalapú pályázatok menedzselését végző Pro Economica Alapítványhoz benyújtott, a pályázat különböző kritériumaira vonatkozó javaslatcsomag tartalmaz olyan meglátásokat is, amelyek értelmében a szövetkezeti tagok extra pontokat kapnának.

A következő előadásban Biró Zoltán, az SZGE falugazdásza a székelyföldi gazdák körében végzett kérdőíves felmérés eredményeiről tájékoztatta az egybegyűlteket. A kutatás egyik kiemelt kérdése volt a szövetkezeti hajlandóság mérése, amely tekintetében a megkérdezettek több mint 60%-a pozitív vélekedést mutat.

Végezetül Gál Zoltán, a csíkszépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet ügyvezető igazgatója egy térségi működő példán keresztül szemléltette az alapítással, a termeléssel, az értékesítéssel és a működtetéssel kapcsolatos meglátásokat, tapasztalatokat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 + 18 =