Gyergyóditrói gazdafórum

február 25, 2019 / Comments (0)

Hirek

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai egy fórum keretén belül mutatkoztak be Gyergyóditróban 2019.február 25-én, ahol közel 50 gazda volt jelen. A falugazdászok részéről jelen volt Szabó Ákos, Barta Gellért, Ferencz Csibi Lóránd és Bajkó Aliz.

Puskás Elemér Gyergyóditró polgármestere nyitotta meg a fórumot. Beszédében köszöntötte a jelenlévőket, a falugazdászoknak pedig megköszönte a fórum a létrejöttét.

Első előadóként Szabó Ákos az SZGE munkatársa előadásában kitért az egyesület megalakulására, a Falugazdász-hálózatra, szó volt az indulásról és a jelenlegi helyzetről, az eddigi és a jövőbeli tevékenységekről.

Kémenes László a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés munkatársa beszélt tevékenységeikről, képzéseikről, kirándulásokról, amiket szerveznek különböző mezőgazdasági gépgyárakba.

Ferencz Csibi Lóránd prezentációjában a takarmánykészítésről osztott meg hasznos tippeket, hogy a különböző takarmánynövényeket hogyan és mikor érdemes ültetni, hogyan kell betakarítani, tárolni.

Barta Gellért a tejtermeléssel, tejkontrollal kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatta a helyi gazdákat, elmondta mikre kell oda figyelni. Mondandóját saját szakmai tapasztalataival is alátámasztotta.

Az előadások után a falugazdászok beszéltek a Pro Economica-s gazdaalapú pályázatról, amiről jelenleg még kevés konkrétumot lehet tudni, csupán annyit, ami már volt más megyékben.

Végezetül a gazdák néhány kérdést tettek fel az elhangzott előadásokkal kapcsolatban, érdeklődtek a tejtermelő marhákkal és a pályázattal kapcsolatosan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

egy × 3 =