Gazdafórumok Alcsíkon

május 16, 2019 / Comments (0)

Hirek

2019. május 9–15. között került sor az alcsíki kistérség több községében is a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai által szervezett tájékoztató fórumokra. Először Csíkszentkirályon, majd Csíkszentimrén, végül pedig Csíkszentmártonban gyűltek össze a gazdálkodásban érintett személyek, illetve a helyi gazdaszervezetek képviselői.

A fórumokon a községek elöljárói köszöntötték az egybegyűlteket és röviden ismertették a találkozók tartalmát. A lokális agrár-helyzet vázolása, a napi munka során felmerülő kisebb-nagyobb problémák mellett a térségi gazdálkodók fejlesztésének, előrelépésének problémája képezték a beszélgetések kiindulópontját. Egyre inkább körvonalazódni látszik, hogy az agrárium jelentős kihívás előtt áll, és a gazdák mellett ma már egyre inkább szükség van egy szakmai tanácsadó hálózatra, amely megfelelő információk birtokában hathatós segítséget tud adni a gazdálkodóknak, az azokat tömörítő egyesületeknek, és azoknak a fiataloknak is, akik ezen a téren látnak perspektívát.

Tánczos Barna szenátor, aki több gazdafórumot is megtisztelt jelenlétével, az Erdélyi Gazdaságélénkítő Program keretében hamarosan kiírásra kerülő 15 000 eurós pályázat egyszerűségét emelte ki, arra biztatva a gazdákat, hogy ne hagyják ki ezt a lehetőséget, pályázzanak, mert nem biztos, hogy a jövőben lesz még ilyen lehetőség.

Csíkszentimrei gazdafórum

Becze István a SZGE keretében működő falugazdász-hálózatot mutatta be, beszélt az egyesületen belüli tevékenységekről (amelyek közül csak egy a közeljövőben kiírásra kerülő pályázatban részt vevő gazdák segítése) és a hálózat jövőbeli terveiről. Elmondta, hogy az egyesület egyik fő célkitűzése, hogy minden lehetséges eszközzel segítse és erősítse a családi gazdaságokat. Felhívta a figyelmet a NAK pártoló tagság lehetőségére is, ami által a gazdák még több információhoz, segítséghez juthatnak.

A találkozók egyik központi témája a gazdaalapú pályázatok voltak. A fórumon részt vevő falugazdászok részletekbe menően tájékoztatták a gazdákat a pályázattal kapcsolatos fontosabb tudnivalókról. Felhívták a figyelmet a regisztrációval kapcsolatos tudnivalókra, beszéltek a pályázati dokumentáció várható összetevőiről, illetve tájékoztatták a gazdákat arról, hogy több tekintetben is tehetnek előkészületeket a hatékonyabb pályázati dokumentáció összeállítása érdekében. Ilyenek a következők:

  • gazdaságuk bemutatásának elkészítése,

  • a megpályázni kívánt eszköz, gép, berendezés, élő állat kiválasztása,

  • a forgalmazókkal való kapcsolatfelvétel, esetlegesen árajánlatok kérése,

  • a megpályázni kívánt eszköz, gép, berendezés, elő állat szükségességének indoklása.

Csíkszentmártoni gazdák

A falugazdászok mind a három helyszínen biztosították a gazdákat, hogy a pályázattal kapcsolatos kérdéseikkel bármikor forduljanak bizalommal a hálózat szakembereihez, és kiemelték, hogy már Csíkszeredában is megnyílt a Pro Economica Alapítvány irodája, ahol szintén lehetőség van konzultációra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

13 + tizennyolc =