Gazdafórum Csíkszentdomokoson

február 16, 2019 / Comments (0)

Hirek

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai bemutatkozó fórumot tartottak Csíkszentdomokoson 2019. február 15-én 10 órai kezdettel. A fórumon kb. 25 gazda vett részt.

A falugazdászok részéről jelen volt Biró Zoltán vidékfejlesztő, Barta Gellért és Gál Attila állatorvosok, László Csongor vidékfejlesztési agrármérnök és Bajkó Aliz élelmiszermérnök.  A fórumon résztvevő gazdák három érdekes előadást hallhattak.

Az összegyűlteket Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere köszöntötte. Elmondta, hogy nagy örömmel üdvözli az SZGE kezdeményezését a székelyföldi Falugazdász-hálózat kialakítására, mert szerinte a térségi gazdáknak nagy szüksége van egy ilyen szakmai tanácsadó szakember csoportra. Biztatta a megjelent gazdákat, hogy merjenek kérdezni, mert a kérdések megfogalmazása nélkül nincsenek válaszok, válaszok nélkül pedig nehéz eljutni a döntések szintjére. A lokális összefogások kérdésében pedig minél hamarabb döntést kell hozni – hangoztatta a polgármester -, el kell dönteni, hogy milyen irányba akar a közösség elindulni (például a tej helyi szintű összegyűjtése). Ezekben a kérdésekben számítanak a falugazdászok segítségre.

Biró Zoltán, az SZGE falugazdásza elsősorban megköszönte a nagyfokú érdeklődést, majd beszélt az egyesület megalakulásáról, bemutatta a falugazdász-hálózatot, az eddigi tevékenységeket és a gazdáktól azt kérte, hogy mondják el melyek azok a témák amiről szeretnének többet tudni, hogy a jövőben lehessen szervezni hasonló fórumokat arról, ami érdekli a gazdákat.

Gál Attila előadásában a húsmarhával kapcsolatos támogatásokról tudhattak meg több információt a jelenlévők. Az előadás alatt Attila beszélt saját tapasztalatairól, fontos tudnivalókról, amik hasznosak a gazdáknak, szó volt az állatok importálásáról is, hogy mikre kell odafigyelni, milyen papírok kell meg legyenek, milyen tesztek szükségesek mielőtt az állatot behoznák az országba.

Barta Gellért a tejtermeléssel, tejkontrollal kapcsolatos támogatásokról tartott előadást. Ő is megosztotta az adott szakterületére vonatkozó információkat, és azok mellett a munkája során szerzett gyakorlati tapasztalatait is.

Az előadások után László Csongor néhány szóban beszélt a Pro Economica-s pályazatokról, hangsúlyozva, hogy a térségre irányuló ilyen típusú kíirásokkal kapcsolatosan egyelőre csak nagyon kevés konkrétum tudható.

Az elhangzott előadások után felvetődött néhány kérdés a gazdák részéről a támogatásokkal kapcsolatosan, amire választ is kaptak falugazdászainktól. Több felszólalás is volt a jelenlévők részéről a különböző terményeket (elsősorban a kukoricát) érintő vadkárokkal kapcsolatban. A gazdák kérték, hogy a falugazdászok lehetőségük szerint tájékoztassák őket azokról a lehetőségekről, amelyek segítségével megoldhatóak, megelőzhetőek vagy orvosolhatóak az ilyen jellegű problémák.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

9 + három =