Fórum Gyergyóremetén

február 18, 2019 / Comments (0)

Hirek

2019. február 18-án a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete fórumot tartott Gyergyóremetén. A falugazdászok mellett jelen volt Laczkó-Albert Elemér Gyergyóremete polgármestere, Török Jenő igazgató és munkatársa Zsigmond Sándor a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságtól, valamint Kastal László az Agro-Caritas igazgatója. Az esemény kiemelt érdeklődést mutatott mivel kb. 70 gazda volt jelen.

A fórumot a község polgármestere nyitotta meg. Megköszönte a gazdák jelenlétét, bemutatta a meghívottakat, és röviden ismertette, hogy miről is fog szólni a fórum. Az elöljáró hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság mindig is meghatározó szerepet töltött be a község életében és ez a szerep várhatóan a közeljövőben sem fog lényegesen változni. Ehhez azonban szükséges, hogy a gazdák az egy éves ciklusokra vonatkozó elképzelések helyett egyre inkább tanuljanak meg hosszabb távon gondolkodni, tervezni.

A nyitóbeszéd után Barta Gellért az SZGE falugazdásza osztott meg információkat a tejtermeléssel, tejkontrollal kapcsolatos támogatásokról, illetve a munkája során szerzett gyakorlati tapasztalatairól.

Török Jenő beszélt a klímaváltozásról, arról hogy ez hogyan befolyásolja a mezőgazdaságot, gyakorlati tapasztalatairól a mustárvetéssel és ribizli termesztéssel kapcsolatosan.

Zsigmond László a takarmánytermesztésről tartott tájékoztatót. Beszélt a kukorica termesztés technológiájáról, vegyszerezésről, silózásról, tápanyag-utánpótlásról valamint a lucerna termesztéséről és bálázásról.

Ferencz Csibi Lóránd az SZGE falugazdásza egy prezentáció keretében bemutatta a lucerna vetési technológiáját, betakarítását, tárolási formáit, kitérve a vetett fűfélék és a kukorica termesztésére is.

Ferencz Csibi Lóránd előadást tartott a takarmánykészítésről

Biró Zoltán az SZGE munkatársa előadásában kitért az egyesület történetére, a Falugazdász-hálózatra, a munkatársakra, az eddigi és a jövőbeli tevékenységekre.

Kastal László beszélt az Agro-Caritasról, az általuk szervezett képzésekről, majd a gazdaalapú pályázatokról, amelyek kiírása – megjegyzése szerint várhatóan április folyamán lesz.

A fórumot Laczkó-Albert Elemér zárta néhány gondolattal, megemlítve a szövetkezeti együttműködéseket, felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a pályázást tényleg komolyan kell gondolni és meg kell valósítani, valamint a tejporgyár újra indításáról is mondott pár gondolatot.

Végezetül Biró Zoltán beszámolt a székelyföldi Falugazdász-hálózat munkatársai által végzett kérdőíves kutatás néhány eredményéről.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete kiemelten köszöni Gyergyóremete község elöljáróinak és a helyben működő gazdaszervezet vezetőinek a fórum szervezésére fordított idejét és munkáját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenhárom + tizennégy =