Folytatódik a falugazdászok képzése

április 26, 2019 / Comments (0)

Hirek

Folyó év április 25-én és 26-án további képzési modullal egészült ki a székelyföldi falugazdász hálózat képzési folyamata. Az oktatás helyszínét a csíkszeredai Pro Agricultura Universitas Harghitae Alapítvány biztosította, a falugazdászok videokonferenciás előadásokat és térségi szakemberek prezentációit követhették figyelemmel.

Április 25-én Dr. Kozári József (a gödöllői Szent István Egyetem docense), a korábbi modul egyik oktatója rávilágított, hogy az agrárium területén dolgozó, szaktanácsadói szerepkörben tevékenykedő szakemberek milyen módszerekkel és technikákkal kell a terepen operáljanak annak érdekében, hogy ezt a fajta feladatkört a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni. Részletesen ismertette azokat a tevékenységi formákat, amelyeket a magyarországi falugazdász hálózat szakemberei napi rendszerességgel végeznek.

Prezentációjából fontos kiemelni, hogy Európa számos, hangsúlyos agrárprofillal rendelkező országában működik falugazdász hálózat, amelyek azonban szervesen integráltak az adott ország agráriumával foglalkozó szervezetek és intézmények rendszerébe. Ebből kifolyólag tevékenységük széles körben ismert, az általuk képviselt szakma komoly presztízzsel rendelkezik, valamint a gazdák és a falugazdászok közötti kapcsolat tartalmas, intenzív és jelentős mértékű bizalom jellemzi.

Török Jenő a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 2019-es évre vonatkozó támogatási és fejlesztési programjai közül részletesen beszélt a paradicsomtermesztéssel, a fokhagymatermesztéssel és a juhtartó gazdák gyapjúértékesítéssel kapcsolatos projektjeiről. Ezt követően ismertette a 2018/197-es számú hegyvidéki törvényt, amely keretében több olyan program is található, amelyek számos székelyföldi település számára kínálnak előrelépést.

Lukács Zsombor, a Hargita Megyei Talajtani és Agrokémiai Hivatal igazgatója (a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság alárendelt intézménye) vázlatosan bemutatta az intézmény kiemelt tevékenységi területeit, amely közül az egyik legfontosabb szolgáltatásuk a talajtani és agrokémiai tanulmányok készítése. Az intézmény saját honlappal is rendelkezik, tevékenységükről bővebben az itt megjelölt linken lehet további tájékoztatást kapni: http://ospaharghita.ro/tevekenysegek.

Az ebédszünetet követően újra Dr. Kozári Jószef előadása következett, aki számos olyan témát érintett prezentációjában, amelyek a falugazdászok gyakorlati munkájában segítséget jelenthet. Ilyenek voltak: kommunikáció, terepen felmerülő problémás helyzetek kezelése, találkozókra való felkészülés, a szakmai felkészültség fontossága, a hálózat adta lehetőségek kihasználása, stb. Ez az előadás folytatódott a következő napon is.

Dr. Kozári József mellett április 26-án Székely Erika a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatóságának vezetője részletesen bemutatta a magyarországi falugazdász-hálózat történeti vonatkozásait, majd a szervezeti hátteret, az ide kapcsolódó különböző feladatokat és jogköröket, valamint a különböző intézmények és szervezetek hálózatának rendszerét vázolta fel. Lehetőség nyílt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján keresztül biztosított szolgáltatások rövid áttekintésére is. Végezetül Dr. Kozári József a gazdák adaptációs képességeiről és a mezőgazdasági ismereti és információs rendszerről beszélt.

Összességében nézve a térségben dolgozó falugazdászok tevékenysége meghatározó szakmai segítséget kapott a magyarországi tapasztalatok elméleti és gyakorlati oldalának megismerésével. A résztvevők egybehangzó véleménye alapján az elhangzott előadások számos olyan információt tartalmaztak, amelyek hasznosíthatóak lesznek a mindennapi munkában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

5 × 4 =