Falugazdászok Maksán

február 19, 2019 / Comments (0)

Hirek

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete 2019. február 19-én bemutatkozó, tájékoztató fórumot szervezett a Kovászna megyei Maksa községben. A székelyföldi falugazdászok részéről jelen volt: Simó Tamás, Könczei Csaba, Pakó Gabriella, Gál Attila és Vass Rezső.

A találkozót Deszke János, Maksa község polgármestere nyitotta meg, aki üdvözölte az SZGE kezdeményezését a székelyföldi Falugazdász-hálózat működését illetően.

Simó Tamás és Könczei Csaba röviden bemutatták a jelen lévő falugazdászokat, majd ismertették ezen szakmai csoport tevékenységének fontosabb területeit és vázolták azokat az elképzeléseket és programokat, amelyek gyakorlati kivitelezésében a falugazdászokra meghatározó szerep hárul.

Gál Attila szakmai előadásában a húsmarhákkal kapcsolatos hazai támogatási formákat ismertette, de részletesen kitért a húsmarhák importjával kapcsolatos technikai jellegű információkra, valamint a munkája során szerzett tapasztalatai alapján hasznos tanácsokkal szolgált mindazon gazdák számára, akik ezen tevékenységi területen dolgoznak.

Az előadásokat követően interaktív beszélgetés alakult ki a fórumon részt vevő 29 gazda és a falugazdászok között.

Szóba került az országos és térségi sajtóban napi szinten tárgyalt sertéspestis kérdése, amellyel kapcsolatban a falugazdászok azt javasolták, hogy az egyik legfontosabb dolog, hogy beteg vagy elpusztult állat esetében minél hamarabb értesítsék az állatorvost, aki kellő hozzáértéssel tudja kezelni a helyzetet.

A gazdalapú pályázatokkal kapcsolatos kérdésekre is igyekeztek a jelen lévő szakemberek a legjobb tudásuk szerint válaszolni, azonban kiemelték, hogy ezzel kapcsolatban még nincsenek konkrét információk, meg kell várni a konkrét kiírások megjelenését.

Szóba kerültek még országos és uniós, agrárszektorral kapcsolatos pályázati lehetőségek is, elsősorban a paradicsom- és fokhagyma-termesztéssel kapcsolatos információk érdekelték a gazdákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

három − egy =