Falugazdászok Csíkszépvízen

április 16, 2019 / Comments (0)

Hirek

2019. április 16-án 15.00 órai kezdettel a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai tájékoztató jellegű fórumot tartottak Csíkszépvízen. A rendezvényen a térségben dolgozó falugazdászok mellett 35 helyi gazda vett részt.

A találkozót Ferencz Tibor, a község polgármestere nyitotta meg. Beszédében kiemelte a múlt év novembere óta működő szervezet térségi szerepét, hangsúlyozta az agrártevékenységben a szaktanácsadási rendszer fontosságát és biztatta a résztvevőket, hogy az aktuális találkozót követően is a gazdák forduljanak bizalommal a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének szakembereihez.

Becze István, az SZGE elnöke először a jelenlévő falugazdászokat mutatta be, majd az egyesület megalakulásának körülményeiről, a falugazdász hálózat létrehozásának és működtetésének fontosságáról beszélt. Kitért a szovátai Egyeztető Fórum keretében megfogalmazott fontosabb tevékenységi irányok ismertetésére, külön hangsúlyozva a térségi középtávú agrárstratégia kidolgozásának fontosságát és a szövetkezeti struktúrák támogatását, megerősítését.

A gazdaszervezetek elnöke külön kitért a Közös Agrárpolitika alakulásával kapcsolatos kérdésekre. „Több olyan vélemény is napvilágot látott, amelyek amellett érvelnek, hogy a területalapú támogatások az elkövetkező tervezési időszakban folyamatosan csökkenjenek. Ez értelemszerűen nem jó nekünk. Nem jó a gazdáknak. Nekünk az a fontos, hogy a térségi családi gazdaságok megerősödjenek és ezért szükség van a területalapú támogatásokra” – emelte ki Becze. Végezetül hozzátette, hogy a május 26-án tartandó választásokon való részvétellel mindenki hozzájárul a térségi gazdaságok megerősítésének lehetőségéhez, hiszen a brüsszeli magyar képviselet erősítése egyértelműen ezt a célt is fogja szolgálni.

Csíkszépvízi gazdafórum

A fórum további részében Biró Zoltán, az SZGE falugazdásza részletesen ismertette a Pro Economica Alapítvány által rövidesen meghirdetésre kerülő gazdaalapú pályázatokkal kapcsolatos információkat. Mondandójában hangsúlyozta, hogy a hivatalos pályázati kiírás fogja tartalmazni a végleges információkat, de már több olyan téma is van, ahol biztosat lehet tudni.

A bemutatókat követően a résztvevők több kérdést is megfogalmaztak a jelenlévő szakemberek irányába a jövőbeli pályázati kiírással kapcsolatban. Ezek elsősorban a cégként vagy magánszemélyként való pályázás közötti különbségekre, a megpályázható eszközökre vagy a pályázathoz szükséges árajánlatokkal voltak kapcsolatban.

A rendezvény végén a község elöljárója megköszönte a falugazdászok munkáját és ígéretet tett arra, hogy további szakmai kérdésekben is várni fogják a falugazdászokat Csíkszépvíz községbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

17 − hat =