Elkezdődött a pályázatok formai elbírálása

július 18, 2019 / Comments (0)

Hirek

Nem rég járt le a Pro Economica Alapítvány által meghirdetett pályázat iratcsomóinak leadási határideje, melyet jogi és magánszemélyek számára szóló támogatási eszközök odaítélése mezőgazdasági termelők számára, mezőgazdasági erőgépek (traktorok), és kapcsolható eszközök, valamint, egyéb, a mezőgazdasági művelésben és termelésben használt berendezések, gépek, felszerelések, telepítésre alkalmas oltványok, csemeték, valamint tenyészállatok beszerzésére, vissza nem térítendő támogatás folyósítása formájában, technológiai felszereltségi szintjük és termelési kapacitásaik növelése, illetve a meglévő kapacitások jobb kihasználása céljából írtak ki. A pályázatok kapcsán Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány igazgató asszonya exkluzív interjúban számolt be.

– Hány gazda regisztrált a Pro Economica által meghirdetett, Székelyföldet érintő pályázatra?

– A kisösszegű, vissza nem térítendő székelyföldi mezőgazdasági támogatásokat nyújtó program megnyitása után szinte azonnal több mint tízezren jelentkeztek be, innen is látszott, hogy milyen nagy várakozás előzte meg a program meghirdetését.

– Hányan nyújtottak be pályázatot?

– Több mint ötezer pályázatot nyújtottak be, ami meghaladja azt a számot, amellyel kezdetben számoltunk, amikor a programot előkészítettük. Ez a magas pályázati szám és az igényelt támogatási összeg meghaladja a kiírásban rendelkezésre álló pénzügyi keretet.

– A statisztikák szerint hány gazda pályázott magánszemélyként, hányan jogi vagy engedélyezett személyként?

– Az adatok szerint a pályázóknak 20 %-a jogi személy, és mintegy 79 %-a pedig magánszemély.

– Román nemzetiségű gazdák is éltek a pályázati lehetőséggel?

– Természetesen igen, élhetett bárki a lehetőséggel és pályázott is, hiszen a kiírás semmilyen nemzetiségi vagy etnikai szempont szerint nem tesz különbséget.

– Mi a véleménye a pályázatban beszállítóként részt vevő egyes kereskedők által megejtett, akár 30 százalékot is elérő hirtelen áremelésről? Elképzelhető, hogy összehangoltan dolgoztak?

– Nincs tudomásunk arról, hogy a kereskedők milyen elvek szerint dolgoztak. Alapítványunknak nincsen semmilyen jogi eszköze a szabad piaci alapon szervezett cégek működésébe belelátni, vagy a köztük lévő piaci versenyt ellenőrizni.

– Ha a rendelkezésre álló keretösszeg nem fedi a formailag, tartalmilag jónak ítélt, pozitívan elbírált pályázatok által kért támogatási összeget, van-e lehetőség a keretösszeg kiegészítésére?

– A leadott pályázatok számát látva egyértelmű, hogy az igényelt támogatási összeg meghaladta a kiírásban levő 131 millió lejt. A keretösszeg esetleges kiegészítéséről majd a pályázatok elbírálása és eredményhirdetés után születhet döntés.

– Mikorra várható a pályázatok elbírálásának befejezése, az első finanszírozási szerződések megkötése?

– A pályázatok elbírálásának befejezésének és a szerződések megkötésének dátumáról jelenleg nem áll módunkban érdemleges választ adni. A pályázatok formai elbírálása elkezdődött, hamarosan a hiánypótlásra is sor kerül, majd csak azt követően születik meg a végső döntés. Ez a folyamat pedig elhúzódhat, hiszen itt szükség van a pályázók hatékony együttműködésére is, ezért nem szeretnék időpontot mondani.

– A korábban meghirdetett – Marosmezőségben, Kolozs és Beszterce Naszód megye egyes részein érvényes – pályázat révén rengeteg traktort vásároltak a gazdák. Ez a tendencia érvényes a székelyföldi megyéket érintő kiírás esetében is?

– A mezőgazdasági de minimis támogatásokat nyújtó program egyik fő célja, pótolni azt a technológiai fejlesztési igényt, amelyet a székelyföldi gazdák jeleztek. Hiszen a mezőgazdaságból élők, vagy az abban is dolgozók egyöntetűen elmondják, hogy az éves kiadások sorában általában utolsó helyet kap a géppark felújítása, mint beruházás, hiszen minden más költség azonnali és fontosabb a mezőgazdaságban. Éppen ezért szerettünk volna egy olyan programot, amelynek keretében erre a nagyon fontos és hiányzó fejlesztésre kapnak támogatást a gazdák. Ez az igény tükröződik a székelyföldi megyékben is, hiszen a pályázók nagy része (73%) erőgépet és kapcsolt eszközöket szeretne vásárolni.

– Újdonságként jelent meg a gyümölcsösök korszerűsítésének, telepítésének a pályázaton keresztül történő finanszírozási lehetősége. Ez iránt mekkora volt az érdeklődés?

– Volt érdeklődés a gyümölcsösök korszerűsítésére is, viszont eléggé kis számban (2%) pályáztak ebben a kategóriában. De hasznosnak gondoljuk ennek a területnek e fejlesztését is, és örülünk, hogy sok gazdának segíteni tudunk és, hogy éltek ezzel a lehetőséggel.

– Tenyészállatok vásárlására kértek finanszírozást a gazdák? Melyik állatfaj van túlsúlyban a pályázatokban?

– Tenyészállatok beszerzésére a pályázóknak kb. 8%-a tett le igénylést, arra jelenleg még nincs statisztikánk, hogy melyik állatfajok vannak túlsúlyban.

 

Bokor Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 × öt =