Csíkszeredába látogatott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

április 26, 2019 / Comments (0)

Hirek

2019. április 23-24-én Csíkszeredába és környékére látogatott el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Első programpontként a Csíkcsomortáni Szövetkezetet látogatta meg, ahol alkalma volt megismerni egy megalakulóban lévő szövetkezeti elképzelést és az alapításban kulcsszerepet játszó gazdákat.

23-án este egy szakmai kerekasztal keretében sor került a Kamara és a székelyföldi szervezetek, intézmények közötti együttműködési lehetőségek megvitatására. A találkozón rész vett Tánczos Barna szenátor, Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke, Lázár Zoltán Magyaroszág Csíkszeredai Főkonzulátusának gazdasági attaséja és a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének Hargita, Kovászna és Maros megyei képviselői. A résztvevők megegyeztek abban, hogy erősíteni kell a határon túli és a magyaroszági gazdák, gazdaszervezetek közötti kapcsolatokat, amelynek egy fontos stációja volt, hogy április 12-én a Székely Gazdaszervezetek Egyesület sikeresen csatlakozhatott a Magyar Gazdák Egyeztető Fórumához.

Április 24-én Győrffy Balázs részt vett a Csíkkarcfalván és Csíkdánfalván megszervezett gazdafórumokon, ahol közel 60 gazda jelent meg. A találkozókon kifejtette, hogy nagy öröm számára, hogy a külhoni gazdák részéről egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a pártoló tagság igénylésére. Habár a Kamara szolgáltatásai elsősorban a magyarországi gazdák szempontjából voltak elképzelve, ennek ellenére nem kizárt, hogy a közeljövőben a határon túli gazdák is egyre nagyobb arányban tudnak majd hozzáférni a tagsággal járó különböző kedvezményekhez. Jelenleg a Kamara elsősorban információtranszferrel és kapcsolathálójának rendelkezésére bocsátásával tud a székelyföldi gazdák rendelkezésére állni. Győrffy Balázs hozzászólásában kiemelte, hogy számos olyan magyar gazda is tagja a rendszernek, akik határokon átnyúló tevékenységet folytatnak, és az ezekkel való kapcsolatfelvétel segítheti a székelyföldi termelőket.

Mindkét gazdatalálkozón szóba került a Közös Agrárpolitika (KAP) és a közelgő Európai Uniós választások közötti kapcsolat. A fórumok kiemelt meghívottjai felhívták a figyelmet arra, hogy az elkövetkező tervezési időszak támogatáspolitikáját meghatározó dokumentumok még nem véglegesek és ezek alakításához akkor tudunk hatékonyan hozzájárulni, ha erős Kárpát-medencei érdekképviselet lesz az Európai Parlamentben. Az ezzel kapcsolatos döntések a székelyföldi gazdákat is közvetlenül érintik, mert a Közös Agrárpolitikába foglaltak fogják képezni az alapját a különböző támogatások mértékének meghatározásában.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének Falugazdász-hálózata által szervezett gazdatalálkozók résztvevői részletes tájékoztatást kaptak az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program keretében rövidesen meghirdetésre kerülő gazdalapú pályázatokról. A falugazdászok a rendelkezésükre álló információk alapján válaszoltak a felmerülő kérdésekre, valamint kiemelték, hogy a térség településein hatékonyan közreműködnek a pályázattal kapcsolatos információk terjesztésében és előre bejelentett igények esetén a pályázatok összeállításában is szerepet vállalnak. Mindezek a szolgáltatások ingyenesek.

A két gazdafórum után, illetve azokat követően Győrffy Balázs több felcsíki farmot is meglátogatott, amelyek között volt egy kifejezetten húsmarha tenyésztésre, két tejtermelésre specializálódott gazdaság, egy vegyesfarm, egy biotej termelésre specializálódott gazdasági egység és egy kertészet. A meglátogatott gazdák nagyobb része már igényelte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pártoló tagságát, de volt olyan termelő is, aki személyesen nyújtotta át az elnöknek csatlakozási kérelmét.

Körútjának végén egy rövid interjút adott a Szépvízi Rádiónak, majd a Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet képviselőivel folytatott rövid ismerkedő beszélgetést követően meglátogatta a szövetkezet keretében működő sajtüzemet is.

Körútja végén a Kamara elnöke köszönetet mondott a tartalmas és igényes programszervezésért, és ígéretet tett arra, hogy amint ideje engedi újra ellátogat a térségbe, hogy a felcsíki községek megismerése után az alcsíki térség gazdáival is találkozhasson.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

18 + 8 =